Translate

maanantai 10. huhtikuuta 2017

Osnabrück - Leeden & Leeden - Ladbergen

9.4. Osnabrück - Leeden

Osnabrück was totally different town on Sunday morning. Streets were empty and it was really peaceful. The morning was beautiful and cold. But in couple of hours it was so warm that I had to take off my coat. At some point I took a wrong turn and lost the trail. With help of a local lady I found it again. Often the shells point clearly where you must turn but sometimes you must take the next turn after the shell not where the sign is. After one of the turns I hesitated and returned to check the signs. I was on the right track. But then I met a man who opened the discussion saying that Jakobsweg doesn't go this way. He explained how I was walking to east instead of south. When he saw that I was really confused he said that he was just joking. I told him that he totally got me as I had just walked couple of extra km after making a wrong turn. It was a relief to stay on track for the rest of the day.Osnabrück:n ja Münsterin välillä kulkee rauhan reitti, joka liittyy 30 vuotisen sodan Westfalenin rauhaan 1648. Jakobsweg kulkee samaa reittiä. Rauhan 350 juhlavuoden kunniaksi reitille on pystytetty neliskanttisia pylväitä. Niiden jokaisella sivulla oli jotain tekstiä tai kuva liittyen rauhaan. Pylvään päällä oli kultaiseksi maalattu simpukka.
 

Kaunis ilma oli houkutellut paljon ulkoilijoita liikkeelle. Kun lähes jokainen vastaantulija tervehtii, tulee päivän aikana tervehdittyä melko monta kertaa. Eilen vitsailleen miehen lisäksi eräs vanhempi herra, joka pyöräili samaan suuntaan mihin minä kävelin, nousi pyörän selästä kävelemään kanssani. Hän oli aikoinaan kävellyt useamman reitin Espanjassa. Hän kertoi, että hänen tyttärensä oli suunnitellut lähtevänsä ystävän kanssa ranskalaiselle reitille tänä kesänä. Nyt ystävä on estynyt ja tytär empii yksin lähtemistä. Mies sanoi kertovassa tyttärelleen minusta ja uskoi sen rohkaisevan tätä.

Iltapäivä oli jo pitkällä, kun saavuin Leedeniin. Sain hotellihuoneen ja suihkussa käynti oli todellinen nautinto. Virkistäytyneenä lähdin tutustumaan vieressä olevaan kirkkoon. Se olikin auki ja siellä sain leiman passiini. Leimasimen vieressä oli pieni kirja, johon pyhiinvaeltajat olivat kirjanneet, mistä mihin olivat matkalla ja milloin olivat leimansa ottaneet. Edelliset vaeltajat olivat puolitoista viikkoa minua edellä ja ovat jo lopettaneet Münsteriin.


Kirkon yhteydessä on pieni museo ja kahvio. Eilen pihalla grillattiin bratwurstia. Minä kysyin onko heillä Apfelschorlea. Se on minun ehdoton suosikkini. Mies lähti katsomaan sisältä ja palasi hetken kuluttua omenamehulaatikon kanssa. Hän kertoi, että mehu on puristettu heidän omista omenoista. Hän sekoitti minulle juoman ja se oli jotain ihan muuta kuin kaupan vastaavat. Bratwurstikin oli hyvää. Illalla herkuttelin vielä tuoreella parsalla ja kylmäsavulohella.

10.4. Leeden - Ladbergen

When yesterday was sunny and +23C it was cloudy and chilly today. There were even few raindrops in the afternoon. My hotel was closed today, so I started without breakfast. There was only 7 km to the next town, Lengerich. There were couple of long ascents to climb. I was happy to notice that I didn't even get out of breath. I had my breakfast and got another stamp in Lengerich.Most of the day I was walking on asphalt. The trail went past a lot of beautiful houses. It also followed a river for a while. So there was much to see. I have seen eagles flying nearly every day. There is something special about them. Once again I had to stop and watch an eagle until it flew too far.


Nämä viileät pilviset päivät sopivat minulle paremmin. On hyvä tietysti tottua pikkuhiljaa lämpimään, sillä kuumassa kävelyä on tiedossa melko paljon. Pilvisten päivien huono puoli on, että en pysty tarkistamaan kulkusuuntaani auringosta. Kun reitti mutkittelee tarpeeksi, alkaa suuntavaistoni pettää.

Tänään pysyin kuitenkin hyvin reitillä ja olin perillä jo heti yhden jälkeen. Se oli turhan aikaisin, sillä hotellin vastaanotto aukesi vasta neljältä. Kävin ensin kahvilla ja siirryin sitten hotellin terassille odottamaan. Minulla kävi tuuri, kun joku henkilökunnasta tuli ulos ja sain salasanan verkkoon. Aika kului ihan mukavasti.


Huomenna on taas pidempi kävely edessä. Münsteriin on vähän yli 30 km. Yövyn siellä kaksi yötä. Eli ainakin teoriassa on lepopäivä tiedossa. Eri asia​ on, paljonko kaupungilla tulee käveltyä.


2 kommenttia:

 1. Televisiossa olikin juuri ohjelma - auf dem Jakobsweg in NRW, Kölnistä Aacheniin ja edelleen Belgiaan. Lyhyt pätkä, mutta täynnä kivoja paikkoja. Mahdatko kulkea tuota reittiä?
  Saksassa on kaikkien tienviitojen suhteen sama ongelma, usein ei tiedä kuuluuko kääntyä ennen vai jälkeen viitan.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä suuntaan Kölnistä kohti Trieriä. Jos olen oikein ymmärtänyt on Wuppertal - Köln väli osa tuota Aacheniin menevää reittiä. Eli sen alun kävelen.

   Poista