Translate

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Reitti: kohti Le Puy en Velayta 2/3

Langres - Cluny on vaellukseni seuraava reittiosuus. Pituutta tälle osuudelle tulee noin 240 km. Todellisuudessa tulen varmaan kävelemään vähän pidemmän matkan, sillä osa majapaikoista on melko kaukana reitiltä. Olen pilkkonut osuuden 11 päivämatkaksi.

Ensimmäisenä päivänä majoitusta löytyy vasta noin 35 km päässä Langres:sta. Reitti seuraa GR7. GR on lyhenne Grande Randonnee sanoista, joilla tarkoitetaan pitkän matkan vaellusreittejä, jotka vievät pisteestä A pisteeseen B. Reitit on merkitty puna-valkoisilla opasteilla. Vaeltaessa saattaa nähdä myös puna-keltaisia opasteita. Ne ovat GRP (Grand Randonnee de Pays) opasteita. GRP reitit ovat "rengasreittejä" eli päättyvät samaan paikkaan, mistä alkavat. Lisäksi on olemassa vielä kolmas merkintä lyhyille, korkeintaan yhden päivämatkan mittaisille vaellusreiteille. Näillä PR reiteillä opasteet muodostuvat kahdesta keltaisesta viivasta.  www.ffrandonnee.fr -sivustolta löytyy paljon tietoa Ranskan vaellusreiteistä. Myös www.gr-infos.com -sivustolla on tietoa reiteistä.

Minä seuraan GR7 pari päivää Grancey-Le-Château nimiseen paikkaan asti. Se on Burgundin alueen rajalla.  La Confraternité des pèlerins de Saint Jacques de Compostelle en Bourgogne on merkinnyt pyhiinvaellusreitin aina Clunyyn asti. Heidän sivuiltaan löysin myös oppaan, joka on ladattavissa heiltä saatavalla koodilla. Opas on hyvin yksityiskohtainen. Tein siitä itselleni lyhennellyn version sanakirjan kanssa kääntäen. Totesin, että ranskan kielessä on melko monta tienristeystä merkitsevää sanaa. Valitettavasti en sanakirjani avulla saanut oikein selvää niiden merkityseroista.

Reitin varrelle osuu useita pienempiä kaupunkeja sekä Dijon. Reitti kiertää Dijonin keskustan. Näin etukäteen olen kyllä ajatellut, että haluan tutustua kaupunkiin. Ehkä pysyn reitillä ja menen julkisilla liikennevälineillä käymään keskustassa. Tämä malli toimi minulla hyvin ranskalaisella reitillä León:ssa. Saavuin Leóniin sateisena päivänä ja sen aamun suunnitelmastani poiketen jatkoin matkaa La Virgen del Caminoon. Kun sade lakkasi iltapäivällä, lähdin bussilla tutustumaan Leóniin. Seuraavana aamuna pääsinkin sitten jatkamaan matkaa jälleen luonnonhelmassa.

Saa nähdä tuleeko minusta puolessatoista viikossa punaviinin ystävä. Reitti kulkee useampana päivänä viiniviljelmien halki ja erinäisiä maistelupaikkoja olisi tarjolla. Olen vain harvoin onnistunut nauttimaan enemmän kuin yhden lasillisen punaviiniä ilman nautintoa seuraavaa päänsärkyä. Koska tietoisesti pyrin välttämään särkylääkkeiden käyttöä, en ehdoin tahdoin halua aiheuttaa myöskään tarvetta niiden käytölle. Niinpä juon paljon mielummin valkoviiniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti