Translate

perjantai 9. syyskuuta 2016

Reitti: Jakobsweg Via Baltica

Via Balticasta tulee useimmille mieleen Tallinnasta Viron, Latvian ja Liettuan läpi Puolaan jatkuva reitti E67, jota on vuosia mainostettu nopeana ja edullisena reittinä Eurooppaan. Myös pyhiinvaellusreitistä, jota pitkin tulen kulkemaan alkuosan vaellustani Saksassa, käytetään Via Baltica -nimeä. Idässä Via Baltica alkaa Liettuasta, kulkee Venäjän Kalingradia ympäröivän alueen läpi Puolaan ja edelleen Saksaan. Jos kulkee koko Via Baltican, matkaa kertyy n. 2150 km. Saksassa kulkeva osuus reitistä kulkee Puolan rajalta Usedomista Osnabrückiin. Minä kävelen Via Balticaa pitkin Lyypekistä Osnabrückiin n. 400 km.

Olen hankkinut jonkin verran opaskirjoja vaelluksen suunnittelun avuksi. Opaskirjoissa on haasteena niiden tietojen ajantasaisuus. Saksassa kulkevista pyhiinvaellusreittien oppaista ei suinkaan julkaista uutta painosta joka vuosi. Toinen haasteeni tiedon hankinnassa on rajallinen saksan taitoni. Pystyn selvittämään perusasiat reitistä ja majoituksista, mutta kaikki muut taustatiedot jäävät yleensä lukematta. Via Balticasta olen tyytynyt etsimään tietoa vain netistä. Reitistä löytyy tietoa ja karttoja ainakin seuraavien linkkien kautta:
http://www.jakobswege-norddeutschland.de/43360/home.html
http://www.deutsche-jakobswege.de/via%20baltica.html
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1GG1wXAUkTb8Ww4JEcOcp-V04Ifg

Laiva saapuu Travemündeen ja sieltä tarkoitukseni on kävellä Lyypekkiin. Reittinä käytän Hanseatenwegiä, joka on merkitty mustalle pohjalle piirretyllä valkoista purjelaivaa esittävillä opasteilla. Hanseatenweg on merkitty n. 400 km matkalla Hampurin ja Rostockin välillä. Lyypekin ja Hampurin välillä reitti kulkee osittain rinnakkain Via Baltican kanssa. Travemündesta Lyypekkiin on käveltävää n. 24 km.

Aion käyttää ensimmäisinä päivinä oppaanani Hampurin St Jacobi kirkon henkilökunnan tekemää esitettä, jossa on karttaan merkityn reitin lisäksi myös yöpymisvaihtoehtoja. Esite löytyy linkistä
www.jacobus.de/neu/pdf/Pilgerkarten_Travemuende-Wedel.pdf

Via Balticalle on suunniteltu valmiiksi päiväetapit. En ole onnistunut löytämään kaikista etappien päätepisteistä majoitusta. Näin ollen omat päivämatkani voivat olla erilaisia kuin nettisivuilla kuvatut. Alustavan suunnitelmani mukaan tulen tarvitsemaan 17 vaelluspäivää, jotta saavun Lyypekistä Osnabrückiin. Kalenteriaikaa kuluu varmaan enemmän, koska pyrin pitämään lepopäiviä säännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti