Ranskalaista reittiä pitkin St Jean Pied de Port:sta Santiago de Compostelaan kertyy matkaa n. 790 km. Kesällä 2014 kävelin ensimmäisen caminoni juuri tällä reitillä. En kuitenkaan uskaltautunut aloittamaan vaellustani Pyreneitten ylityksellä, vaan lähdin matkaan Espanjan puolelta Roncesvalles:sta. Niinpä vaellukseni tämä osuus alkaa minulle täysin uudella elämyksellä.
Olen aiemminkin kirjoittanut, että valitsin ranskalaisen reitin, jotta minun ei tarvitse suunnitella päivämatkojani enää Espanjassa. Camino Norte olisi ollut maisemien puolesta houkutteleva vaihtoehto. Löysin jopa vaellusreitin SJPP:stä Iruniin, joten siltä kannalta se olisi ollut täysin mahdollinen reitti. Jos olisin aiemmin ylittänyt Pyreneet, voi olla, että valintani olisi sittenkin kallistunut Norten puolelle.
2014 kuljin John Brierleyn karttaoppaaseen tukeutuen. Voi olla, että ostan sen matkan varrelta tänäkin vuonna. Kun olin parin ensimmäisen vaelluspäivän jälkeen oppinut luottamaan reitin varrella olevaan viitoitukseen, käytin opasta lähinnä siihen, että tarkastin mistä löytyy seuraava juomavesipiste tai kahvila. Edellisellä kerralla kävelin pääsääntöisesti oppaasta poikkeavia päivämatkoja. Niin ajattelin tehdä tälläkin kertaa. Olen myös suunnitellut, että pyrin yöpymään eri kylissä kuin ensimmäisellä kerralla.
Tapasin edellisellä kerralla nuoren ruotsalaisen miehen, joka oli (jos muistan oikein) jo kahdeksatta kertaa ranskalaisella reitillä. Kyselin syytä, miksi hän palaa aina samalle reitille, vaikka vaihtoehtoja olisi tarjolla. Hän sanoi, että hänelle kyse on sisäisestä matkasta ja hän palaa ranskalaiselle reitille, koska tietää infran olevan siellä kunnossa. Minä ajattelen vähän samaan malliin. Saan keskittyä kävelemiseen sekä luonnon ja ihmisten havainnointiin murehtimatta, mistä löydän ruokaa tai nukkumapaikan.
Ranskalainen reitti jakautuu tavallaan kolmeen osaan. Ensimmäiset vajaat 300 km Burgos:n kaupunkiin asti kulkee melko vaihtelevassa maastossa. Reitti halkoo kolmea maakuntaa: Navarre, La Rioja sekä Castilla et León. La Riojan viinialueella maa on punaista savea, joka tarttuu märällä kelillä tosi ikävästi kenkiin. Muistan, että liottelin vaelluskenkiäni jokaisessa vähän isommassa vesilätäkössä, jotta sain edes osan savesta irti.
Vähän Burgosin jälkeen alkaa Meseta. Meseta on avointa melko tasaista ylänköä. Reitti kulkee n. 800-900 m merenpinnan yläpuolella, eikä osuudella ole juurikaan varjoa suovia puita. Minulla oli onni puolellani, koska paria päivää lukuunottamatta sain nauttia puolipilvisestä säästä. Minä lähdin myös yleensä jo varhain liikkeelle, jotta heinäkuun kuumuus ei olisi nujertanut minua. Kuulin ensimmäisellä caminollani lähes kauhutarinoita Mesetan rankkuudesta nimenomaan henkisellä puolella. En tiedä johtuiko se siitä, että tapasin Burgosin jälkeen aivan mahtavia ihmisiä, mutta minulla on Mesetalta vain hyviä muistoja.
Muistelen että kanssavaeltajat sanoivat Mesetan päättyvän Leóniin. Voi olla, mutta minusta maasto alkoi muuttua vaihtelevaksi vasta joskus Astorgan jälkeen. Viereinen kuva on otettu jokunen kilometri Rautaristin jälkeen. Kuvan keskellä näkyvään kylään laskeuduttiin n. 400 m melko jyrkästi ja suurin osa vaeltajista jatkoi vielä 400 m alempana olevaan Molinasecan pikkukaupunkiin.
Matkan varrelle osuu useita vaihtoehtoisia reittejä. Ehkä innostun tällä kertaa kulkemaan niitä. Ainakin Samoksen kautta tulen melko varmasti kulkemaan. Olen vakuuttunut, että reitillä riittää minulle tälläkin kertaa ihmeteltävää. Toivon myös, että tällä caminolla osaan jo suhtautua myötämielisemmin turigrinoihin, joita tulee varmasti riittämään viimeisen 100 km matkalla ennen Santiagoa. Kukin tekee caminosta omannäköisensä. Saa nähdä, miltä Santiagoon saapuminen tuntuu tällä kertaa, kun se onkin ikään vain välietappi ja matkani toivon mukaan jatkuu kohti merenrantaa.
03/2017 lähdin Caminolle Suomesta kotioveltani ja päätin 4 kk vaellukseni Pamplonaan. 06/2018 kuljin Camino de Madrid:n ja 09/2018 Camino San Salvador:n. 04/2019 kävelin Camino Primitivon, 07/2019 Jaakontietä Turku-Rymättylä ja 12/2019 Camino Mozarabea Malaga-Cordoba. 07-08/2020 Pyhän Olavin merireittiä Turku-Nauvo. 09-10/21 Camino Inglésin Ferrolista ja jatkoin Fisterraan ja Muxiaan. 05/2022 aloitin viestipyhiinvaelluksen Pyhän Olavin mannerreitillä. 05/2024 paluu Ranskaan Via Podiesis:lle
Translate
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mielenkiintoista ja erikoista kun aloitat kotiovelta. Espanjan osuudelta onkin aika paljon tarinoita. Toivottavasti pystyt raportoimaan tuota muuta osuutta Euroopassa.
VastaaPoistaJään mielenkiinnolla odottelemaan.
Mari
Tarkoitukseni on kirjoitella matkalla aina sen mukaan, kuinka wifiä on tarjolla. Pyrin laittamaan mahdollisimman paljon faktoja mukaan, jos vaikka joku toinenkin innostuu vaeltamaan samoilla reiteillä.
VastaaPoistaOnpa mukavaa seurata valmistautumistasi. Kuljin viime syksynä ensimmäisen caminoni Burgosista Santiagoon, siis lähes suoraan mesetalla aloittaen, mutta ei siitä jäänyt kammoa. Päinvastoin, seuraava camino on jo suunnitelmissa keväälle 18. Camino on kyllä vahva kokemus. Nyt kun vuorotteluvapaani on kohta päättymässä, olen kai alkanut purkaa työahdistusta unissa, sillä näin painajaisen, jossa olin kadottanut pyhiinvaelluspassin ja kaikki tarpeelliset jutut ja repussa painoivat leivänpaahdin ja kahvinkeitin, joiden tarpeellisuutta caminolla itsekin unessa ihmettelin...
VastaaPoistaVoin hyvin samaistua painajaiseesi. Saapa nähdä koska omani alkavat. Kun stressaan jostakin näen yleensä painajaista, jossa en millään tahdo ehtiä johonkin tapaamiseen, lentokoneeseen tms. Käyköhän tällä kertaa niin, että laiva on lähdössä ja minulla on vielä kilometritolkulla käveltävää tai sitten en pääse ollenkaan kotipihaa pidemmälle, kun huomaan, että jotain tärkeää puuttuu repusta. ;)
Poista