Translate

perjantai 6. tammikuuta 2017

Reitti: Le Puy - SJPP

Le Puy:sta kuljetaan kohti Pyreneitä GR 65 pitkin. GR 65 alkaa Sveitsistä Genevestä ja jatkuu Espanjan puolelle, ainakin Roncesvalles:iin asti. Ensimmäiseltä caminoltani, jonka aloitin Roncesvalles:sta, muistan että näin puna-valkoisia GR merkintöjä vielä melko lähellä Pamplonaa. Ehkä se on kuitenkin ollut joku toinen reitti. Reittiä kutsutaan myös nimellä via Podiensis. Matkaa Pyreneitten juurelle Saint-Jean-Pied-de-Port:iin on noin 740 km.

Tällä reitillä on vaeltanut myös melko moni suomalainen. Ainakin Apostolin kyydillä -sivuilta löytyy tarinaa kahdelta eri Le Puy:sta alkaneelta vaellukselta. Blogeja löytyy useita myös englanniksi ja saksaksi kirjoitettuina.

Olen ymmärtänyt, että suurin osa reitillä vaeltavista käyttävät oppainaan Topo-guide:ja, joita on kolme. Lisäksi majoituksen valitsemisen tukena käytetään miam-miam-dodo opasta, josta on mobiiliversio iPhonelle. 2017 painokseen opas on näköjään jaettu kahdeksi kirjaksi. Ehkä palveluita on tullut niin paljon, että yhteen kirjaan koottuna, kirjasta olisi tullut liian painava. www.chemindecompostelle.com -sivustolta löytyy jonkinlainen nettiversio oppaasta, mutta ilmeisesti saatavilla on vain osa kirjassa olevista tiedoista. Myös turistitoimistojen nettisivuilta voi ladata esitteitä, joissa on tietoa reitin varella olevista palveluista.

Reitin alkuosa näyttää korkeusprofiilien perusteella melko haastavalta. Nousuja ja laskuja riittää. Täytyy vain luottaa siihen, että tänne asti päästyäni kuntokin on jo rautaa. Reitillä näyttäisi majoitusta löytyvän lähes jokaisesta kylästä ja kaupungista. Majoitus pitää mitä todennäköisimmin kuitenkin edelleen varata etukäteen. Niinpä ei kannata ahnehtia liian pitkiä päivämatkoja. Jos jätän Le Puyn taakseni joskus juhannuksen tienoilla, niin päivät alkavat olla jo kuumia. Jos esim. alla olevassa profiilissa näkyvään St Privat d'Allier - Saugues (20,3 km) väliin kuluu viisi ja puoli tuntia, niin sen ehtisi juuri sopivasti kävellä lounaaseen mennessä. Sitten voisikin rauhassa nauttia siestaa kaikkein kuumimpien tuntien ajan.


Majapaikoissa on ilmeisesti melko usein saatavilla puolihoito. Kaikissa lukemissani blogeissa kehutaan tarjottua ruokaa, joten tuskin vaivaudun kokkaamaan, vaikka keittiö olisikin käytettävissä. Pelkään pahoin, että aamupala jää minulta useimpina aamuina syömättä. Jos on tiedossa hellettä, pyrin lähtemään liikkeelle aamulla heti kuuden jälkeen. Siihen aikaan on tuskin vielä aamukahvia tarjolla.

Kun olen le Puy:hin asti suunnitellut päivämatkani tarkasti, jotta aina olisi tarjolla yöpymispaikka, en enää tälle välille ole tehnyt valmiita etappeja. Olen vain tutustunut reittiin yleisellä tasolla ja merkannut majoitusluettelooni, mitä majapaikkoja toiset vaeltajat ovat kehuneet ja suositelleet. Tuntuu hyvältä, ettei minulla ole tarvetta tarkempaan suunnitteluun. Välillä nimittäin on melkein ahdistanut ajatus, että lähden näennäisesti vapaana vaeltamaan puoleksi vuodeksi ja todellisuudessa päiväni on ohjelmoitu melkein kolmeksi kuukaudeksi eteen päin. Juuri tämä on syynä siihen, että aion Espanjan puolella kävellä ranskalaisen reitin uudelleen. Tiedän, että siellä voin joka päivä kulkea juuri sellaisen matkan, kuin sinä päivänä tuntuu hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti